Het fenomeen Bethel

Drachten staat bekend om meerdere dingen. Één daarvan is de vrije baptistengemeente Bethel. De meningen over deze megakerk zijn sterk verdeeld. Sommigen noemen het een gevaarlijke sekte, anderen zien het als een geestelijk paradijs.

Toen ik in 1993 lid werd van de Bethel-gemeente, voelde het als een soort thuiskomen. Ik had destijds heel lang haar (zoals dat hoorde als echte metalhead) maar werd desondanks door de gemeente met open armen ontvangen. Ik had van tevoren al enkele goeie kennissen die me wegwijs konden maken in de gemeente. Zo kreeg ik daar al gauw wat goede vrienden en ik begon ook geestelijk snel te groeien.

In die tijd was er elke maand een doopdienst, waarbij zo’n vijftien tot twintig mensen werden gedoopt, nog afgezien van de toetreders. Op die manier groeide de gemeente zo hard dat er nog datzelfde jaar een keuze gemaakt moest worden voor de toekomst van de gemeente. De keuzemogelijkheden waren:

  1. Doorgroeien als één grote gemeente, met grotere huisvesting.
  2. De gemeente opsplitsen in twee helften, die onafhankelijk van elkaar konden doorgroeien.
  3. Doorgaan met gemeentestichtende werkzaamheden, zoals in Dokkum, Heerenveen en Groningen al was gebeurd.

Er werd gekozen voor optie 1 en enkele jaren later (december 2000) verhuisde de Bethel naar De Bolder, op het industrieterrein.

Daar ging de gemeentegroei keihard door, mede dankzij het charisma van voorganger ds. Bottenbley, maar vooral doordat de bijbel centraal stond in de gemeente. Daarnaast werden de kerkdiensten op een moderne manier vormgegeven, met een praiseband in plaats van het traditionele kerkorgel.

Toch merkte ik dat er in de loop van de jaren iets veranderde bij Bethel. Vanaf het jaar 2009 groeide de gemeente een stuk minder hard. Wat er in dat jaar gebeurd is weet ik niet, maar ik merkte wel een verandering.

De echtheid die me altijd zo had aangesproken werd langzaam maar zeker vervangen door gemaakte blije gezichten. Ik heb de gave van onderscheid, dus ik prik daar zo doorheen. Maar blijkbaar zijn er veel mensen die daar wel intrappen.

Zo merkte ik de afgelopen jaren dat er binnen de gemeente op belangrijke plekken mensen kwamen te zitten die helemaal niet geschikt waren voor hun functie. Voor zover ik weet, zitten die mensen daar nog steeds.

Dit heeft tot gevolg dat ik me steeds minder thuis voel bij Bethel. Ik heb geprobeerd om dit probleem aan te kaarten bij de Raad en zelfs bij ds. Bottenbley zelf, maar ik moet maar vertrouwen dat het goed zit. Mijn zorgen worden dus niet serieus genomen.

Ik hoop dat de nieuwe voorganger Jacob Folkerts, die opgegroeid is binnen Bethel in de “goede tijd”, op tijd zal zien wat er aan de hand is binnen zijn nieuwe vertrouwde schapenstal. Hopelijk gaat hij orde op zaken stellen, als hij tenminste zo scherp is om het onderscheid te maken…

Een gedachte over “Het fenomeen Bethel

  1. Even voor de duidelijkheid: Ik wil niet bitter overkomen, ik heb het artikel alleen maar geschreven omdat ik hart voor de gemeente heb en ik zou zo graag willen dat er verbetering komt. Daarom breng ik het in de openbaarheid, om te zien of er meer mensen dit herkennen. Alleen dan kan er verandering komen. Naar één persoon wordt meestal niet geluisterd, maar wel als je met een groep bent.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s