Kerk (en) metal

Kerken en metalmuziek hebben altijd al een soort haat/liefde verhouding gehad. In de jaren ’80 (de gloriedagen van de heavy metal) werd door veel kerken al gewaarschuwd tegen metal. Niet alleen de teksten, maar ook de muziek zelf zou satanisch zijn. Christelijke metal kon niet echt christelijk zijn, want metal kon niet gepaard gaan met een christelijke boodschap.

Deze bedroevende woorden heb ik als christen metalhead heel vaak moeten aanhoren. Deze mensen waren zo bezig met het verketteren van anderen dat ze niet door hadden hoeveel leed en pijn ze met deze uitspraken veroorzaakten. Is dat nou christelijk gedrag? Het is dat mijn geloof op de Rots is gebouwd, anders had ik de kerk al lang vaarwel gezegd.

Anno 2017 had ik verwacht dat deze vermoeiende discussie wel eens en voor altijd tot het verleden zou behoren. Maar toen er een festival hier in Drachten werd georganiseerd met de naam Death over Drachten, bracht dit veel kerken in rep en roer. Ik snap niet waarom dat nu ineens gebeurt. Er zijn regelmatig optredens van death metalbands in Drachten, waar nooit wat over werd gezegd. Ja, de bands hebben een negatieve en soms ronduit satanische boodschap, maar waarom moeten wij ons daar iets van aantrekken? Er wordt immers ook gezegd dat er een afdeling van de satanskerk in Drachten aanwezig is, die dagelijks vervloekingen uitspreekt over onze christelijke voorgangers. Moeten we daar nou echt bang voor zijn?

Ik citeer een stukje van een mail die voorganger Jacob Folkerts van de Bethelkerk aan de leden stuurde: “Als we hét wapen dat God ons geeft pakken, zijn eigen Woord, dan zien we dat onze Heer Jezus ons al duidelijk aangeeft welke actie wij in dit geval mogen ondernemen. In de bergrede zegt Hij het volgende: U hebt gehoord dat er gezegd is: U moet uw naaste liefhebben en uw vijand moet u haten. Maar Ik zeg u: Heb uw vijanden lief; zegen hen die u vervloeken; doe goed aan hen die u haten; en bid voor hen die u beledigen en u vervolgen; zodat u kinderen zult zijn van uw Vader, Die in de hemelen is, want Hij laat Zijn zon opgaan over slechte en goede mensen, en laat het regenen over rechtvaardigen en onrechtvaardigen. (Matteüs 5,43-45). Net zoals Paulus dat doet in het bespreken van de wapenrusting daagt ook de Heer ons uit niet te strijden tegen mensen, maar de strijd aan te gaan in de hemelse gewesten. Focus daarbij niet op het kwaad maar op de Heer alleen die de wereld en onze levens in zijn hand houdt.”

Hier ben ik het roerend mee eens. Laat je niet bang maken door bands met een negatief of satanisch imago. Doe gewoon het goede, werk aan je relatie met God en bid voor de mensen om je heen. Ondertussen zet ik lekker een cd op van Deliverance, een christelijke metalband waar ik na bijna 30 jaar nog steeds enorm van kan genieten. Deze band komt op 23 september naar Zwolle op het Rock Alive festival, een christelijke tegenhanger van festivals als Death over Drachten. Zie ik je daar?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s