De man in de ijzeren kooi

In het jaar 1678 schreef John Bunyan het bekende boek “The Pilgrim’s Progress”, hier in Nederland uitgebracht met de titel “De Christenreis naar de Eeuwigheid”. Dit boeiende boek wordt door veel mensen afgedaan als een soort kinderboek, of een boek dat je één keer leest als je pas tot bekering bent gekomen. Helemaal prima, maar ik kan je aanraden om het vaker te gaan lezen.

Het boek beschrijft namelijk een aantal situaties en stereotype personages die je als christen kunt tegenkomen tijdens je leven. Zo is er de “wereldse wijze man”, de meeprater en o.a. ook de man in de ijzeren kooi. Dit personage boeit mij enorm! Ik heb me wel eens afgevraagd wat voor soort mensen de schrijver met dit personage bedoelde. In de loop van de afgelopen 25 jaar ben ik daar achter gekomen.

In mijn twintiger jaren dacht ik dat het leven altijd hetzelfde zou blijven en dat ook mijn geloof altijd zou blijven zoals het toen was, met als enige verschil dat het geloof alleen maar zou blijven groeien. Ik verwonderde me dan ook over mensen die het christelijk geloof vaarwel hadden gezegd nadat ze extreme situaties hadden meegemaakt. Ik vroeg me altijd af wat mensen bezielde om een kerk te verlaten, terwijl ze eerder zo enthousiast over diezelfde kerk waren geweest.

Vorig jaar november kwam de geweldige nieuwe plaat van de Neal Morse Band uit. Dit concept-album gaat over Bunyan’s boek en de band heeft een nummer gewijd aan de man in de ijzeren kooi. Ze bezingen hoe deze persoon vroeger net zo geloofde als elke andere christen. Hij was altijd iemand die anderen de weg wees, maar nu is hij zelf de weg kwijt. Hij had vroeger net zulke dromen als de enthousiaste jonge christenen, maar zit nu gevangen in zijn eigen bitterheid.

Bitterheid! Dat is vaak de doodsteek van geloof. Ik begrijp het wel, je maakt dingen mee waar je niet vrolijk van wordt. Je zit zo diep in de put, dat je je afvraagt of God je vergeten is. Je bidt elke dag voor verandering in je situatie, maar het lijkt alsof de hemel van koper is. Je voelt je geloof langzaam maar zeker wegzakken. Het voelt als drijfzand, waar je niet uit kunt komen. Alsof je vast zit in een moeras. Het lijkt dan bijna vanzelfsprekend dat je hart bitter wordt en dat je niks meer met je geloof kunt. Je kunt nog wel vrolijk zijn en je hebt je leuke momenten, maar diep van binnen zit je vast in die ijzeren kooi.

Ik heb hier geen antwoord op. Dat zou te makkelijk zijn. Ik kan alleen delen wat ik zelf heb meegemaakt. Er is een lange tijd geweest dat ook ik het idee had dat bitterheid heel normaal was en bij mij hoorde. Maar God liet het daar niet bij zitten. Hij houdt teveel van mij om me te laten zoals ik was. Hij liet me zien dat de bitterheid niet bij mij hoorde. Hij leerde me de enorme kracht van vergeving! Als je de mensen die je iets hebben aangedaan van harte vergeeft, ook al hebben ze niet om vergeving gevraagd, dan is het alsof je wordt vrijgelaten uit een gevangenis. De ijzeren kooi wordt opengebroken! Dat betekent niet dat je alles hoeft te vergeten wat er is gebeurd en je hoeft ook niet met iedereen vrienden te zijn. Maar jouw hart is vrij en dat gevoel is met geen pen te beschrijven.

God is de enige die je hart volledig kan genezen. Wereldse wijsheid kan je niet redden. De hemel is nooit van koper, al zullen er altijd momenten zijn dat het wel zo voelt. Blijf je focus op Hem houden. Lees zijn Woord elke dag. Maak van je hart geen moordkuil, laat God weten dat je boos op Hem bent. Vertel Hem alles wat je dwars zit. Dan zul je merken dat je echt een relatie met God kunt hebben. Hij is niet van veraf, maar van heel dichtbij. Laat Hem in je hart wonen, dan zul je nooit alleen zijn. Je zult merken dat je steeds minder naar je omstandigheden kijkt en dat die steeds minder invloed op je krijgen. Mensen kunnen je dan niet meer verwonden, wat ze ook tegen je zeggen. Je zult een onverklaarbare vrede hebben, die zorgt dat mensen jaloers op je worden. Je straalt een diepe rust uit, die zij niet hebben.

Als jij denkt dat je sterk staat in je geloof, als jij denkt dat je klaar bent voor de geestelijke wedloop, denk dan aan de man in de ijzeren kooi. Zorg ervoor dat dit jou niet overkomt! Blijf dichtbij God en Hij zal je nooit verlaten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s