Nobody puts Baby in a corner

Dirty Dancing is één van de meest romantische films ooit. Ik kan me niet voorstellen dat er mensen bestaan die deze classic niet kennen. Hij is door velen helemaal grijsgedraaid en sommige mensen kennen alle teksten uit hun hoofd. Vooral de uitspraak “Nobody puts Baby in a corner” is bekend geworden. De stoere dansende bink Johnny zegt dat tegen Baby’s stugge vader, vlak voordat hij haar meeneemt naar het podium om daar te schijnen als een dansende superster.

Waarom vinden zoveel mensen dit zo prachtig? Ik denk dat het hier niet slechts om de romantiek gaat. Er zijn immers veel meer romantische films die veel minder succesvol zijn. Wat Dirty Dancing zo bijzonder maakt is dat hoofdpersoon Baby door de populaire Johnny gezien wordt voor wie ze is, in tegenstelling tot haar ouders, haar zusje en alle anderen die haar zien zoals ze haar willen zien: een nietsnut die vooral in haar kleine hoekje moet blijven zitten. Haar roepnaam Baby zegt immers al genoeg, want als ze door haar omgeving gezien werd voor wie ze echt is, hadden ze haar gewoon bij haar echte naam Frances genoemd. Baby is een kleinerende naam die ze schijnbaar zelf ook al had geaccepteerd. Maar dan komt Johnny en die laat haar zien dat ze veel meer in haar mars heeft dan iedereen denkt. Hij laat haar volledig opbloeien en tegen het einde van de film krijgt iedereen te zien waar Baby toe in staat is. Dát geeft de kijker een goed gevoel!

Veel mensen herkennen zichzelf in Baby. Zij zitten ook in een hoekje waar de maatschappij hen in heeft gepropt. Ze worden gezien als “die werkloze die leeft van ons belastinggeld”, “die gierigaard die nooit wat voor een ander over heeft”, “die depressieveling met wie niet te lachen valt”, “de computernerd die altijd maar online zit te gamen” en ga zo maar door. Maar ze willen zo graag meer zijn! We willen allemaal gezien worden voor wie we zijn. We willen allemaal iemand die ons bevrijdt uit die sleur en ons helpt om tot bloei te komen.

Ik zal je eens vertellen over iemand die net als Baby in een hoekje zat. Zijn naam was Zacheüs. Hij werkte voor de Romeinse belastingdienst en iedereen had een hekel aan hem omdat hij altijd veel meer belasting vroeg dan hij aan de Romeinen moest afdragen en daardoor steenrijk geworden was. Diep van binnen was hij zwaar ongelukkig, maar niemand zag dat. Hij wilde zo graag verlost worden uit dat eenzame leventje, maar er was niemand die hem zag voor wie hij werkelijk was. Toen kwam er iemand die zijn leven helemaal op zijn kop zette. Lees maar mee:

En Jezus kwam Jericho binnen en ging erdoorheen. En zie, er was een man van wie de naam Zacheüs was, en hij was oppertollenaar en hij was rijk. En hij probeerde te zien wie Jezus was, maar het lukte hem niet vanwege de menigte, omdat hij klein van persoon was. En na vooruitgelopen te zijn, klom hij in een wilde vijgenboom om Hem te zien, want Hij zou daar voorbijkomen. En toen Jezus bij die plaats kwam, keek Hij op, zag hem en zei tegen hem: Zacheüs, haast u en kom naar beneden, want heden moet Ik in uw huis verblijven. En hij haastte zich en kwam naar beneden en ontving Hem met blijdschap. En allen die het zagen, morden onder elkaar en zeiden: Hij is bij een zondige man binnengegaan om daar Zijn intrek te nemen. Zacheüs nu ging staan en zei tegen de Heere: Zie, de helft van mijn goederen, Heere, geef ik aan de armen, en als ik van iemand iets heb afgeperst, geef ik dat vierdubbel terug. Toen zei Jezus tegen hem: Heden is dit huis zaligheid ten deel gevallen, omdat ook deze een zoon van Abraham is. Want de Zoon des mensen is gekomen om te zoeken en zalig te maken wat verloren is.” – Lucas 19:1-10

Zie je wat hier gebeurd is? Wat Jezus eigenlijk zei is “Nobody puts Zacheüs in a corner”! Jezus zag Zacheüs voor wie hij werkelijk was en bevrijdde hem uit zijn uitzichtloze leventje. Hij zorgde ervoor dat Zacheüs aan iedereen kon laten zien wie hij écht was en dat maakte Zacheüs gelukkig en blij. Door de ontmoeting met Jezus kon Zacheüs eindelijk zijn wie hij was, zonder zich nog iets aan te trekken van wat de maatschappij over hem zei. Vanaf dat moment was Zacheüs werkelijk vrij.

Het goede nieuws is dat dit niet alleen voor Zacheüs geldt. Jezus leeft vandaag nog steeds en ook jij kunt een ontmoeting met Hem hebben. Jezus ziet jou ook voor wie jij werkelijk bent en Hij wil jou ook bevrijden uit jouw hoekje. Als je Hem je hart geeft, zul je échte vrijheid kennen en dat kan niemand je meer afnemen. Dan mag je dansen voor Hem. Jezus zegt “Nobody puts Henk in a corner!”, “Nobody puts Janneke in a corner!”, “Nobody puts Wouter in a corner!”, vul je eigen naam maar in.

Binnenkort komt Jezus terug naar de aarde. Degenen die Hem kennen en zich door Hem hebben laten bevrijden uit hun hoekje zullen op die dag met hem gaan dansen. De film Dirty Dancing is afgelopen, maar aan dát feest komt geen eind! Dans jij mee?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s