Een veel te dure hobby – deel 2

Bijna een jaar geleden schreef ik over mijn hifi-hobby. Ik had toen net weer een redelijk leuke audio-installatie gekocht voor enkele tientjes, maar daar was ik niet tevreden over. Gezien de dure les die ik in het verleden heb moeten leren, zocht ik vervangende apparaten die niet teveel kostten. Voor dat doel bestaat er een heel mooi middel genaamd Marktplaats. Daar vind je soms hele mooie juweeltjes voor een prikkie.

Na een paar heel oude versterkers te hebben geprobeerd kwam ik uit bij de Onkyo TX-8150, een redelijk recente stereo versterker met ingebouwde WiFi, waarmee ik ook Spotify kon afspelen. Dit model kwam ook heel goed uit de test bij WhatHiFi, dus waagde ik de gok. En dit was een schot in de roos! De versterker kan met het grootste gemak de meeste luidsprekers aansturen en klinkt super! Bijkomend voordeel is dat Onkyo rekening heeft gehouden met het feit dat veel muziekliefhebbers weer een platenspeler hebben en dus zit er op hun nieuwste versterkers weer een phono-aansluiting. Dat scheelt weer een voorversterker.

Voor het spelen van cd’s gebruik ik een oude dvd-speler van Pioneer, die ik in 2004 tweedehands bij Rispens heb gekocht. Deze DV-737 was destijds het op-één-na-topmodel van Pioneer en dat maakt hem ook heel geschikt als cd-speler. De klank van deze speler is namelijk loepzuiver en heel gedetailleerd.

Ook de oude platenspeler moest ruimte maken voor een wat nieuwere. Ik had geen zin om weer zo’n vintage platenspeler uit de jaren ’70 te kopen, ik had meer interesse in de wat nieuwere merken zoals Pro-Ject en Rega. Na veel zoeken op Marktplaats vond ik uiteindelijk een Argon TT, met een heel mooi klinkend AudioTechnica element.

Het belangrijkste onderdeel van een audio-installatie zijn uiteraard de luidsprekers, omdat daar tenslotte het geluid uit komt. Ik had ooit op een hifi forum gelezen dat het Engels-Nederlandse merk Impulse zo’n beetje het best bewaarde hifi-geheim van Nederland was. De Impulse 54 zou de beste uit de serie moeten zijn, dus dat wekte mijn interesse. Ik vond al gauw een paar op Marktplaats en bij de eerste luistertest sloeg ik bijna achterover! Wat vooral opviel was de openheid van deze prachtige speakers, waardoor het net lijkt alsof de artiest in je luisterkamer staat te zingen. De lage tonen werden weergegeven via een transmissielijn, een meterslange buis die als het ware in de luidsprekerkast zit opgevouwen. De eerste eigenaar van deze set had gekozen voor marmeren platen aan de boven- en onderkant. Dat geeft de speakers niet alleen een chique uitstraling, het is ook beter voor de klank.

De Impulse 54 zijn wel heel “eerlijk”, dat wil zeggen dat als een opname niet heel goed is, hij ook niet heel mooi wordt weergegeven. De meeste “goedkope” luidsprekers laten alles zo’n beetje hetzelfde klinken. Het is maar net waar je van houdt…

Het enige waar ik me aan stoorde bij mijn mooie Impulsjes was de bekleding. De vorige eigenaar had ze namelijk opnieuw laten bekleden en dat had hij laten doen bij een naai-atelier. De nieuwe bekleding was op zich redelijk gelukt (al zaten er wel hier en daar wat bobbels, dus het zat er niet heel strak omheen) maar de beige-achtige kleur vond ik nogal storend. Luidsprekers vind ik het mooist in het zwart of kersenhout. Maar dat laatste is fineer en dat bleek bij deze speakers niet mogelijk te zijn (heb ik nagevraagd bij Speaker & Co).

Ik had al hier en daar wat gelezen over Keith Marshall, de oprichter van Impulse. Hij is een Engelse speaker-ontwerper die in de jaren ’80 in Nederland is komen wonen en daar heeft hij het merk Impulse opgericht. Hij begon met “gewone” basreflex luidsprekers, die al best indrukwekkend klonken. Al gauw ging hij over op transmissielijn en daar had hij veel succes mee. Het merk Impulse vind je dan ook niet veelvuldig op Marktplaats, omdat de meeste kopers er heel tevreden over zijn. En als ze er al wel op staan, zie je vaak als reden aangegeven dat ze na verhuizing niet meer in de woonkamer passen.

Na wat speurwerk kwam ik uit op de website van AudioWise, het laatst bekende bedrijf waar Keith voor had gewerkt. Op die site stond een 06-nummer dus ik probeerde om daar een Whatsappje heen te sturen. Dat nummer bleek van Keith zelf te zijn! Al snel had ik met hem een afspraak om mijn 54’s opnieuw te bekleden.

Bij aankomst bood Keith me een bakje koffie aan en zo kon ik even met hem kletsen. Keith bleek een rustige, bescheiden man te zijn en ik mocht hem meteen. In veel Marktplaats-advertenties voor Impulse luidsprekers stond dat Keith gezegd zou hebben dat de 54 de meest geslaagde uit de serie was en ik vroeg hem waarom hij dat had gezegd. Zijn antwoord had niets met geluidskwaliteit te maken, het ging hem puur om de verkoopcijfers. De 34 en de 54 waren blijkbaar de meest verkochte speakers van Impulse. Daarna volgden nog de 74 en de 94, maar die bleven zo lang bij de winkels staan dat de winkeliers tegen Keith zeiden dat hij weer terug moest naar basreflex, omdat daar meer vraag naar was. Ook vonden veel mensen het doek rondom de speakers niet zo mooi en dus moesten de nieuwere Impulse speakers bekleed worden met houtfineer. Als je geluk hebt kun je daar nog wel wat setjes van vinden op Marktplaats.

Ondanks dat ik aan Keith gevraagd had om alleen de bekleding te vervangen, kon hij de verleiding niet weerstaan om de luidsprekers even open te halen. Hij liep tegen een paar dingen aan die hij problemen noemde. De ferro-fluid waarmee de tweeters gekoeld worden was namelijk helemaal verkoold en korrelig geworden. Ook was het dempingsmateriaal in de kast bijna compleet vergaan. De woofers vond hij er nog redelijk uitzien, maar het liefst had hij die ook vervangen. Dat werd mij echter wat te duur, dus koos ik ervoor om alleen het dempingsmateriaal te laten vervangen en de tweeters schoon te maken. Wel wist Keith me te vertellen dat mijn 54’s al eens een mk2-upgrade hadden gehad, wat betekent dat er verbeterde wisselfilters in waren gekomen. Daar werd ik wel blij van!

Na een week kon ik de Impulsjes weer ophalen en wat zijn ze prachtig geworden! Ze zijn weer mooi zwart, met geluid-doorlatend luidsprekerdoek. Het zit er ook mooi strak omheen en het zwart steekt mooi af bij de witte marmeren platen die op de boven- en onderkant zitten gemonteerd. Wat klank betreft is er niet echt wat veranderd, maar ik vond ze al heel mooi klinken, dus ik ben er nog steeds heel tevreden mee. Na deze onderhoudsbeurt kunnen de speakers weer jaren mee en ik ga er veel plezier aan beleven.

Keith had me bij het afscheid nemen nog iets belangrijks te vertellen. Veel mensen geven duizenden euro’s uit aan audio en dan denken ze iets te horen waardoor ze nooit tevreden zijn. Dat is ook mijn eigen ervaring. Ik heb op een beurs eens een stel luidsprekers beluisterd die 10.000 euro per stuk kosten (de KEF Blade) en ik vond ze echt vreselijk schel klinken. Voor een paar honderd euro kun je een audio-set vinden waar je heel tevreden mee kunt zijn en waar je jaren mee vooruit kunt. Die set heb ik gevonden. Het heeft vele jaren gekost en ik ben veel ervaringen rijker, maar dan heb ik ook wat. De komende tijd kan ik mijn hele muziekcollectie opnieuw ontdekken en er optimaal van genieten. Wat een rijkdom!

11 gedachten over “Een veel te dure hobby – deel 2

 1. Leuke verhalen! Inderdaad, een goed systeem hoeft niet perse heel duur te zijn.
  Wat oreakers betreft :
  Ik ben via een impuls 24 naar 34 gegaan. Met veel plezier geluisterd.
  Totdat ik hoorde dat een tweeter niet lekker meer klonk. Samen met een vriend de tweeters vervangen. En meteen maar ’t filter een upgrade gegeven. Klonk meteen goed!toen goedkoop een 54 set kunnen kopen. Meteen de tweeters gekeken, jup ook versleten. Ook hierbij filter upgrade. Nu moet ik ’t doek nog doen.
  . Heb er wat ideeën bij. Over de 54 is redelijk wat te vinden mbt drivers, welke vervangers etc. Klinken nu weer heerlijk.

  Heb sinds deze week een set 74 ers staan. Deze met woofer defect (niet geluisterd, zo meegenomen) ik ga er vanuit dat deze kapot zijn. Maar ga er ook vanuit dat de tweeters op zijn. Ik dacht dat er geen probeer zou zijn vervangende drivers te vinden, de filter heb ik zo een upgrade gegeven. Echter (ik ga morgen de kous opstropen) wat voor vervangende drivers er nu in mogen is mij onbekend. Er zitten nu blijkbaar 8 hoekige volt drivers in
  Schijnen door Keith in latere series al vervangen geweest te zijn door vifa units.maar welke??
  Kun jij me verder helpen met wat voor vervangende drivers ik kan gebruiken?

  Geliked door 1 persoon

 2. Geweldig verhaal om te lezen Wietse!

  Ik heb sinds 1990 de 54 met een Arcam installatie. Toen een klein erfenisje gekregen en voor 10.000 gulden een versterker, een cd speler de boxen en de bedrading gekocht.
  Ik vind ze nu niet meer klinken als toen dus mooi om te lezen dat er eventueel nog wat aan te doen valt.

  Ze horen bij het interieur maar zijn door het formaat wel heel bepalend. Ik heb zwarte marmeren plaatjes dus er staan wel 2 enorme pilaren in je huis. Er staat wel heel oneerbiedig een plant op.

  Inderdaad is het zo dat het ‘eerlijke speakers’ zijn. Vroeger vond ik klassieke muziek of rustige muziek altijd het beste klinken. Ik heb de boxen in de winkel beluisterd met een cd van Van Morrison. De Stones of U2 oid vind ik minder tot hun recht komen uit deze ‘wollige speakers’ zoals ik ze noem.

  Heb jij de boxen gewoon op de grond staan of heb je er nog iets onder om ze iets van de vloer te krijgen?

  Dank nogmaals voor je verhaal.

  Geliked door 1 persoon

  1. Toen ik ze nog had (zie deel 3) had ik er een paar rubbertegels (gewoon van de bouwmarkt) onder. Dat dempt een beetje zodat het niet in het hele huis doorklinkt en het levert een piepkleine verbetering op in de klank.
   Bedankt voor je verhaal ook!

   Like

 3. een leuk en mooi verhaal, 45jaar geleden hele maand salarissen uit gegeven aan audio, maar ook bij mij hieper de piep marktplaats, en een paar Impulse 34 die 10jaar als bijzet tafel gebruikt zijn van een vriend, ook nu lekker muziek je op de achter grond……

  Like

 4. Hoi Daan,

  Ik ben benieuwd welke filter componenten je in de Impulse 34 hebt gezet. Ik wil zelf namelijk de spoelen vervangen, maar ik weet niet welke erin zitten.

  Like

 5. Beste impulsliefhebbers,
  Sinds 1989 een paar impuls 24 in mijn bezit die ik niet meer gebruik.
  Ik begrijp dat ik niet op marktplaats vertoef maar toch graag te kennen geef dat ik deze speakers
  van de hand wil doen.
  iemand interesse ?
  Groet,
  Muziekfanaat.

  Like

 6. Hoi,
  Aangaande de Impulse, ik heb daar een apart verhaal over. Ik ben altijd met muziek en dus audio bezig geweest. Heel dure spullen gehad. Zo was ik klant van Renaissance Audio te A’dam en deed ook zaken met de eigenaar Kees Ooms. Ik importeerde toen Croft en bijna Audio Note. Hij gaf mij te tip, zie dat je een paar lege Impulse 54 kasten krijgt. Keith Marchall was bereid, mij een set te leveren. Daarna, met een met enige aanpassingen, enkel voor de tweeter diameter, zijn de kasten afgevuld met Audio Note units, uiteraard de top line. Onderin de audio Note Cross over. Met verbazing las ik, de mededeling Speaker & C0 (Haarlem?), dat fineren niet mogelijk was. Ik heb de kasten bij een meubelmaker te Voorburg laten fineren (licht Eiken). Ik heb de speakers inmiddels nu 24 jaar. Jaren met een Single Ended EL84 buizen versterker (2 x 4Watt) de sterren van de hemel gespeeld. Recent deze gewisseld met de Audio Note Oto SE, (2x 10 Watt). De volumeknop zelden boven 10 uur stand. Ik krijg veel Audio freaks over de vloer, jaar in jaar uit. Vrijwel een ieder zegt, mooiere speaker nooit gehoord. Rendement 96db. 6Ohm.

  Groetjes Dick

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s