Gezien en niet gehoord

Er wordt wel eens gezegd dat kinderen gezien en niet gehoord moeten worden. Daarmee wordt bedoeld dat kinderen niet een brutale mond moeten opzetten naar hun ouders toe en gewoon moeten doen wat hen gezegd wordt. Opvoeding heet dat ook wel. Ik merk zelf ook dat naarmate onze kinderen groter worden dat ze zich ook steeds meer tegen ons als ouders gaan verzetten. Soms moeten we even flink boos worden voordat ze doen wat wij zeggen.

De christelijke rockband Petra heeft een liedje waarin ze zingen “Sometimes God’s children should be seen and not heard”, soms moeten God’s kinderen gezien en niet gehoord worden. Wij christenen trekken al heel gauw de mond open. Zodra iemand gaat scheiden wordt er meteen door de kerk schande van gesproken. Zelfs als je op zondag je gras maait word je door sommige christenen al met een scheef oog aangekeken.

Blijkbaar kennen zulke mensen hun eigen bijbel niet. Wat deed Jezus op zondag? Op de shabbat (of die dag op een zaterdag of zondag viel laat ik even in het midden) ging Hij met zijn volgers koren plukken en lekker oppeuzelen. De geleerden die meenden alles over de wet van God te weten spraken daar schande van. Jezus noemde hen “adderengebroed”. Moet ik dat dan ook maar tegen mensen zeggen die mij veroordelen omdat ik op zondag het gras maai? Lijkt me niet zo gepast.

Ook op Facebook zie ik veel christenen schreeuwen dat de Corona crisis een opstapje is naar de tijd van de Antichrist en het “teken van het beest” en als je dat niet aanneemt je niet zou kunnen kopen of verkopen. Ze roepen om het hardst over de “Great reset” en dat dat een ander woord zou zijn voor de Nieuwe Wereldorde die eraan zit te komen. Nu de Corona crisis bijna voorbij is en we bijna weer terug naar normaal kunnen vraag ik me af waar die “Great reset” dan blijft…

Ik luister graag naar rockbands als Bon Jovi. Op hun album “These Days” (1995) openen ze met het nummer “Hey God”, waarin ze hun beklag doen over het leed in de wereld en vragen ze zich af of God het niet te druk heeft om daar naar om te zien. Nog wat extremer is de metalband Anthrax met het nummer “Make me laugh”, waarin ze het christelijk geloof ronduit bespotten. Veel christenen roepen dan al meteen dat je ver uit de buurt van zulk soort artiesten moet blijven en dat je er beter niet naar kunt luisteren.

Dan denk ik, zie je het dan niet? ZIE JE HET ECHT NIET? Deze mensen snakken naar liefde! Ze snakken naar aandacht! Ze snakken naar herstel van de natuurlijke omgang met de liefdevolle God die hen zo wonderlijk heeft gemaakt. Dat laatste zullen ze zich waarschijnlijk niet beseffen, maar toch is het zo. Elk mens heeft een groot gat in zijn of haar hart, waar de liefde van God in zou moeten zitten. Door de zondeval hebben wij ervoor gezorgd dat die relatie verbroken is, maar God heeft zelf voor een oplossing gezorgd. Door zijn enige Zoon op te offeren kan de relatie tussen ons en God weer worden hersteld, mits je in Hem gelooft.

Jezus ging veel om met hoeren en belastingontvangers. Hoeveel vrienden heb jij die het oudste beroep uitoefenen? Wanneer heb jij voor het laatst boos aan de belastingtelefoon gehangen nadat je een ongewenste blauwe envelop op de mat had gehad? Zou jij met de band Anthrax uit eten gaan?

Ik ben eens met een jeugdgroep van een evangelische kerk naar een christelijke kroeg geweest. We waren daar met iemand’s busje heen gereden en het was een gezellige avond. Maar op een gegeven moment vond ik het welletjes en wilde ik naar huis. De rest van de groep had daar nog geen zin in, dus moest de eigenaar van het busje mij alleen thuisbrengen. Hij vroeg of iemand hem gezelschap wilde houden voor de terugreis, maar niemand had daar zin in. Dat was blijkbaar teveel gevraagd. En dan zeggen ze dat ze zo vervuld zijn met de Heilige Geest. Bidden in tongen en zingen over eenheid, ik merk er niks van.

Wij christenen hebben maar één opdracht van God gekregen: zijn LIEFDE aan mensen laten zien. Als jouw buurman zijn auto in de sloot heeft gereden, help hem er dan uit in plaats van foto’s te maken met je iPhone. Ook al heeft hij je de dag ervoor verrot gescholden omdat je te dicht bij zijn poort geparkeerd had, het is jouw goddelijke taak om liefde te bewijzen. Heb je vijanden lief. Bid voor wie jou vervolgen. Heb je veel geld? Koop dan eens NIET de nieuwste Tesla, maar geef het aan die bijstandsmoeder die elke ochtend met krijsende kinderen langs je huis loopt waardoor jij veel te vroeg wakker wordt. Heb je geen geld? Dan kun je alsnog de buren helpen met het bouwen van hun schutting. Of kook een maaltijd voor die student die net op kamers woont en nog niet goed voor zichzelf kan zorgen.

Wat je ook doet, doe het uit liefde voor God. Doe het zonder klagen en zonder een brutale mond op te zetten. Ik weet dat dat niet altijd makkelijk is. Je hebt gauw de neiging om mee te gaan in het geschreeuw, vooral tijdens de Corona. Ik heb me daar zelf ook schuldig aan gemaakt. Ik heb zelf ook veel tijd nodig gehad om te leren om eens mijn mond te houden. Met vallen en opstaan kom je tot dit besef. Soms moeten kinderen van God gezien worden en niet gehoord. Struikelend achter Jezus aan, dat is de beste weg die wij kunnen gaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s